Trpaslicon 2008

22. - 24. 2. Praha, Chodov


Červený trpaslík Garth Marenghi´s Darkplace A Bit of Fry & Laurie The Office Spaced Black Books IT Crowd Velkovlak Father Ted Father Ted Keeping Up Appearances Jistě, pane ministře Fawlty Towers Černá zmije Haló, haló! Mladí v partě Monty Python

Seriály

Červený trpaslík (Red Dwarf)

Těžařská loď Červený trpaslík. Tři miliony let v kosmu. Její posádka: Dave Lister - poslední žijící člověk, Arnold Rimmer - hologram Listerova mrtvého kolegy, kocour - tvor, který se na lodi vyvinul z kočky a android série 4000 Kryton.
BBC, 1988-99

Garth Marenghi's Darkplace

Vítej, poutníče. Jsem Garth Marenghi, spisovatel hororů. Většina z vás mě zná z mého obsáhlého kánonu mrazivých příběhů (včetně Pozrodu, ve kterém zmutovaná placenta útočí na Bristol). V 80. letech jsem napsal, režíroval a hrál v Garth Marenghi's Darkplace. V televizním programu tak radikálním, tak riskantním, tak nebezpečném, tak zatraceně šíleném, že se takzvaní mocní příliš vylekali, než by ho ukázali, a podvedli mě. Jako to dělávaly ženy, když zjistily, že jsem při penězích. A nyní, v největší umělecké krizi historie televizního vysílání, se kanál připlazil zpět, žmoulaje čapku v ruce, zda by pokorný fabulátor mohl vyzvednout Darkplace z krabic ve svém sklepě...
Channel 4, 2004

A Bit of Fry & Laurie

Možná je pro Vás Hugh Laurie známý z amerického seriálu Doktor House (House M.D.), Stephen Fry z mnoha úspěšných filmů, nebo oba dva ze slavných britcomů Černá Zmije a Mladí v partě, ale věděli jste, že excelovali i ve své vlastní sketch show A Bit of Fry and Laurie, kterou spolu napsali a ve které zahráli i většinu postav? Pokud ne, připravte se se na salvu odzbrojujících gagů, bláznivých ztřeštěností a v neposlední řadě originálních písní. Pokud ano, sami víte, že nudit se rozhodně nebudete. Tento komentář sponzorují Tideymanovy koberce. Soupy twist!
BBC, 1989-95

Kancl (The Office)

Zcela netradiční pohled do jedné (blíže neurčené) kanceláře a jejího osazenstva není v pravém slova smyslu sitcomem (i když v Montreux získal cenu právě v této kategorii). Obejde se bez smíchů, je točen polodokumentárním způsobem - nervní, rozostřená kamera, rychlé švenky, překotné, neučesané, "přes sebe" dialogy, střídající se s výpověďmi do kamery, to vše navozuje pocit nejreálnějšího reálu. Jednotlivé postavy rovněž působí nesmírně životně, jako kdyby to nebyli herci, ztvárňující předem napsanou roli: nervní, bodrý, za každou cenu (většinou ovšem do trapnosti) "vtipný" šéf, jeho podřízení, uvědomující si jeho (ne)schopnosti, leč loajálně servilní... (Oficiální text distributora.)
BBC, 2001-03

Spaced

Tim, prodavač v komixovém obchůdku a kreslíř na volné noze, se octne na dlažbě a náhodou potká svéráznou novinářku Daisy, která je rovněž bez domova. Aby získali levné bydlení, předstírají před domovnicí Marshou, „lehkou“ alkoholičkou, že jsou pár. Jejich nový příbytek se stává centrem všech možných bláznivých příhod, na nichž se podílí především zajímavá společnost v podobě souseda Briana, ujetého malíře, Mika, Timova nejlepšího kámoše a velkého militaristy, a Twist, Daisině „trendy“ kamarádky.

Channel 4, 1999-2001

Black Books

„V antikvariátu grobiánského Irčana Bernarda Blacka a jeho přítelkyně Fran vám nejen nic neprodají, ale ještě vám vynadají, případně i namlátí. Nový britský zábavný seriál.“ Toť popisek České televize.
Channel 4, 2000-04

Partička IT (IT Crowd)

Dvanáctidílný britský sitcom o dvou IT pracovnících Royovi a Mossovi, kteří pracují ve velké společnosti sídlící v mrakodrapu. Jejich kancelář je v nejspodnějším patře budovy, kam téměř nikdo nezavítá. Odtud zvedají telefony a řeší problémy s počítačovou technikou, většinou slovy „zkuste vypnout a zapnout počítač“. Když to nepomůže, jdou to vyřešit osobně a pak se vracejí zpátky do svého doupěte. Jejich monotematickou práci rozvíří až nástup nové šéfky Jen, která o počítačích neví zhola nic, i když předstírá, že ano.
Channel 4, 2006-07

Velkovlak (Big Train)

Úspěšná série skečů, která byla Českou televizí označována jako nástupce Monty Pythonů. Humor je trochu jiný, ale stejně tak suchý britský a naprosto absurdní. Stálými motivy první řady, která běžela i u nás, je soutěž v zírání nebo všední život vládce galaxie.
BBC, 1998-2002

Father Ted

Sitcom televize Channel 4 Father Ted (Otec Ted) patří k nejúspěšnějším britským sitcomům vůbec. V celkem 24 epizodách zažijeme různé bizarní situace se třemi kněžími, obývajícími jeden dům na nenápadném ostrůvku Craggy Island (Skalnatý ostrov) kdesi u irských břehů. Jsou to otec Ted Crilly (Dermot Morgan), patrně nejrozumnější z této trojice, mladý přihlouplý otec Dougal McGuire (Ardal O'Hanlon) a senilní otec Jack Hackett. Žádný z nich nesplňuje představy o osobě kněze. Hned v prvním díle se dozvíme, že Dougal nevěří v nebe ani peklo a církev mu nic neříká, je natvrdlý, bez fantazie a dělá mu problémy se orientovat ve skutečném světě a rozeznat ho od svých snů. Starý otec Jack se v seriálu snad vyskytuje jen ve dvou stavech, naprostá pasivita a nebezpečná agresivita. Z jeho úst málokdy vyjdou jiná slova než "drink", "feck off" (mírnější varianta fuck off), "prdel" a "holky". "Drink" je zároveň smyslem jeho života. Sarkastický otec Ted pak z této trojice vychází relativně nejnormálněji, ale k běžné představě kněze má taky na míle daleko. Čtvrtou hlavní postavou je pak hospodyně paní Doylová (Pauline McLynn), která je taky spíš osobitou karikaturou, ale kdo by odolal jejímu čaji. Kritika církve ale není v žádném případě ústředním motivem seriálu, jak by se mohlo zdát, byť samozřejmě seriál provází. Naši hrdinové se dostávají do všemožných, mnohdy dost absurdních situací, ve kterých naplno vyniknou jejich svérázné charaktery. Seriál čítá celkem 24 dílů rozdělených do tří sérií. Pokračování znemožnila náhlá smrt představitele otce Teda, který zemřel ve svých 45 letech.
Channel 4, 1995-98

Keeping Up Appearances

Chtěli byste mít za sousedku největšího snoba v Británii? Tomuto problému denně čelí Elizabeth a její bratr Emmet. Sousedka se jmenuje Hyacinth Bucket (Kyblík), ale trvá na tom, že její příjmení se vyslovuje „Bouquet“ (Kytice), je to postarší korpulentní dáma, která neodvratně zasahuje do životů lidí ve svém okolí. Někteří si zvykají těžko (mladý vikář a jeho žena), někteří se se svým osudem pomalu smiřují (sousedi Elizabeth a Emmet) a někteří už se v rámci možností se situací rezignovaně smířili. Poslední platí zejména pro Hyacinthina manžela, vyššího úředníka, Richarda. To díky němu se kdysi Hyacinth vyšvihla z nejnižší společenské vrstvy do vrstvy přinejlepším lehce nadprůměrné – ale pss – a chce si to náležitě užít. Snaží se navázat společenské kontakty s aristokracií, obklopuje se drahými věcmi – v rámci možností (které často přeceňuje). Sama sebe považuje za místní celebritu, proslulou zejména svými večeřemi při svíčkách a vybranými způsoby. No zkrátka a dobře, je s ní k nevydržení a nikdo ji nemůže ani vystát. Ovšem „udělat dojem“ se jí obvykle nakonec nepodaří. Krom všemožných shod okolností v tom nese často vinu Hyacinthino příbuzenstvo. V periferní čtvrti téhož města bydlí v nuzných podmínkách v jednom domě Hyacinthina sestra Daisy se svým líným a neschopným manželem Onslowem, sestra Rose – dost možná je právě ona místní celebritou – v každém díle má jiného muže a znovu a znovu zažívá milostná zklamání – a konečně Hyacinthin starý bláznivý otec. Ti jsou pro Hyacinth opravdovou pohromou. Ještě, že je tu také sestra Violet – „ta co si vzala bookmakera, který jí koupil mercedes a vilu s bazénem a stájí pro poníka“ a Hyacinthin citlivý syn Sheridan... A víc už nebudeme prozrazovat. Věřte, že přes tohle všechno si Hyacinth „Bouquet“ zamilujete.
BBC, 1990-95

Jistě, pane ministře/premiére (Yes /Prime/ Minister)

Slavný britský sitcom pro všechny, kteří se chtějí dozvědět, jak to doopravdy chodí v (nejen britské) politice. Řídí ministerstvo ministr Jim Hacker (Paul Eddington), nebo jeho tajemník sir Humphrey (Nigel Hawthorne)? Vítězí ideály, nebo vlastní prospěch?
BBC, 1980-88

Hotýlek (Fawlty Towers)

Sitcom BBC, který sepsali (a sehráli) John Cleese a jeho bývalá manželka Connie Both, vypráví o jednom anglickém hotelu a jeho svérázném majiteli Basilovi Fawltym.
BBC, 1975-79

Černá Zmije (Blackadder)

Kdo by neznal lorda Černou Zmiji (Rowan Atkinson) a jeho kumpány Baldricka a Percyho. Ve čtyřech sériích s nimi projdeme středověkou Anglií, vládou královny Alžběty, 19. stoletím a první světovou válkou. Tak či onak to bude stát za to.
BBC, 1983-89

Haló, haló! ('Allo 'Allo!)

Bodrý onglický seriál z okukované Francie. Aneb hrdinou odboje proti své vůli. Tím se stane kavárník René Artois (Gordon Kaye). A možná právem. Ukrývat britské letce, hostit německé vojáky a tajně si užívat se servírkami není vůbec snadné.
BBC, 1982-92

Mladí v partě (The Young Ones)

Ve velmi alternativním sitcomu britské BBC nahlédneme do jednoho londýnského domu, který obývají čtyři velmi svérázní studenti (Rik Mayall, Adrian Edmondson, Nigel Planer a Christopher Ryan). Nedílnou součástí každého dílu je také hudební vložka.
BBC, 1982-84

Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchiker's Guide to the Galaxy)

Šestidílný seriál BBC o jednom čtvrtku, kdy nastal konec světa,s a o všem, co následovalo potom, včetně rozuzlení otázky ohledně života, vesmíru a vůbec. Nestárnoucí klasika Douglase Adamse ve svém televizním zpracování z roku 1981.
BBC, 1981

Monty Pythonův létající cirkus (Monty Python's Flying Circus)

"Wenn ist das Nunstuck git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!" "And now for something completely different, a man with three buttocks." Legendární a zcela nepřekonatelná série skečů, kterou na přelomu 60. a 70. let sepsali a sehráli John Cleese, Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman a Terry Gilliam.
BBC, 1969-1974